Το Κοίλι - Kοίλι Ευβοίας

Τα τελευταία νέα

 • Πανηγύρι Προφήτη Ηλία 2019
  23 Αυγούστου 2019

 • Εθελοντική εκστρατεία Let's do it Greece, στις 26/04
  20 Απριλίου 2015

  Την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 όλοι μαζί, απ' όπου βρισκόμαστε μπορούμε να βοηθήσουμε καθαρίζοντας έναν χώρο, έναν δρόμο ή μια αμουδιά, ομορφαίνοντας μια πλατεία, ή κάνοντας οτιδήποτε θα βοηθήσει τον τόπο μας να γίνει πιο ανθρώπινος!

 • Πανηγύρι προφήτη Ηλία στο Κοίλι
  15 Ιουλίου 2014

  Ο σύλλογος Κοιλίου έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στο πανηγύρι του προφήτη Ηλία, στην πλατεία του χωριού! Αυτό το Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014, στις 21:00!

Το Κοίλι

Το χωριό Κοίλι βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια. Τα πιο κοντινά χωριά σε αυτό είναι το Μονόδρι, η Βρύση, το Νεοχώρι και τα Γάια. Απέχει 8 χιλιόμετρα από την παραλία του Στομίου και 12 χιλιόμετρα από την Κύμη. Ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μονοδρύου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Άποψη του Κοιλίου

Άποψη του Κοιλίου

Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου και στην γύρω περιοχή υπάρχουν βουνά από την μία πλευρά και κοιλάδα από την άλλη. Πολύ κοντά μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μεγαλύτερο ποτάμι της περιοχής, τον Μανυκιάτη (στην αρχαιότητα γνωστός ως Νέδων).

Το ποτάμι Μανυκιάτης

Το ποτάμι Μανυκιάτης

Το Κοίλι στις ημέρες μας έχει λιγότερους από 50 μόνιμους κατοίκους. Στο παρελθόν, έσφιζε από ζωή, όμως οι δύσκολες συνθήκες της επαρχίας οδήγησαν τους πιο νέους στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, από την οποία απέχει μόνο 160 χιλιόμετρα, μια διαδρομή 2,5 ωρών.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκονται τα ερείπια ενός Φραγκικού πύργου που ήταν χτισμένος εκεί. Με τις πέτρες του επεκτάθηκε η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος. Παρόλο το μικρό μέγεθος του χωριού, έχει 6 εκκλησίες, μία εκ των οποίων κάηκε στο παρελθόν και τώρα βρίσκονται εκεί το ιατρείο και ο σύλλογος του χωριού.

Τα ερείπια του Φραγκικού πύργου, στο κέντρο του Κοιλίου

Τα ερείπια του Φραγκικού πύργου, στο κέντρο του Κοιλίου

Το Κοίλι, είναι ένα χωριό αρκετά πλούσιο και οι κάτοικοί του κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό γης στις γύρω εκτάσεις. Έχει πλέον μεγαλώσει σε έκταση και έχει σχεδόν ενωθεί με το διπλανό χωριό, το Μονόδρι. Αξίζει να σημειωθεί πως τα συνολικά σπίτια που υπάρχουν, ξεπερνούν κατά πολύ τους μονιμους κατοίκους, καθώς πολλοί ψάχνοντας για ένα θέρετρο ήσυχο και με ωραίο περιβάλλον για να περνούν τις διακοπές τους, οδηγούνται στην επαρχία, την οποία επισκέπτονται κατά τις γιορτές και το καλοκαίρι.

Για τους επισκέπτες, αξίζει να δούν τα γραφικά στενά του χωριού, και τα ερείπια του πύργου στην κεντρική πλατεία. Επίσης, το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη (ηρώον) και το πολύ όμορφο και απομονωμένο σε κάποιον κοντινό λόφο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.