Μνημεία - Kοίλι Ευβοίας

Τα τελευταία νέα

  • Πανηγύρι Προφήτη Ηλία 2019
    23 Αυγούστου 2019

  • Εθελοντική εκστρατεία Let's do it Greece, στις 26/04
    20 Απριλίου 2015

    Την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 όλοι μαζί, απ' όπου βρισκόμαστε μπορούμε να βοηθήσουμε καθαρίζοντας έναν χώρο, έναν δρόμο ή μια αμουδιά, ομορφαίνοντας μια πλατεία, ή κάνοντας οτιδήποτε θα βοηθήσει τον τόπο μας να γίνει πιο ανθρώπινος!

  • Πανηγύρι προφήτη Ηλία στο Κοίλι
    15 Ιουλίου 2014

    Ο σύλλογος Κοιλίου έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στο πανηγύρι του προφήτη Ηλία, στην πλατεία του χωριού! Αυτό το Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014, στις 21:00!

Μνημεία

Στο Κοίλι υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του χωριού. Παρακάτω, μια σύντομη παρουσίαση των βασικότερων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Το τσυλίντρι

Το τσυλίντρι

Το τσυλίντρι

Ο μήλος του τσυλιντριού

Ο μήλος του τσυλιντριού

Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι το πρώτο που βλέπει κανείς όταν κατευθύνεται προς την πλατεία. Είναι φτιαγμένο από Φράγκους και δαισώζεται χάρη στις ενέργειες των ανθρώπων της κοινότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί σημαντικές φθορές. Το χρησιμοποιούσαν παλιά για να αλέθουν το σιτάρι. Στο πίσω μέρος του μνημείου υπάρχει ακόμη ένα μεγάλος κύλινδρος που χρησιμοποιούσαν από τότε.

Ο πύργος

Ο πύργος του Κοιλίου

Ο πύργος του Κοιλίου

Διασώζεται μόνο το ένα μέρος του. Φτιαγμένος κι αυτός από Φράγκους, δυστυχώς παραμένει μόνο η βάση του αφού οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της κεντρικής εκκλησίας του χωριού που είναι ακριβώς δίπλα, του Άγιου Νικόλαου.

Το ηρώον

Το ηρώον

Το ηρώον

Βρίσκεται κι αυτό στην πλατεία του χωριού. Είναι ένα μνημείο προς τους άγνωστους πεσόντες των πολέμων. Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή στο κέντρο του που γράφει “Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος”.

Το παλιό δημοτικό σχολείο

Άρχισε τη λειτουργία του μάλλον μετά τον πόλεμο που έληξε στην πρώτη του φάση το 1946, αλλά συνεχίστηκε σαν εμφύλιος πόλεμος έως το 1949.

Το παλαιό δημοτικό σχολείο στεγάστηκε σε ήδη υπάρχον κτήριο, μάλλον κατά την δεκαετία του ’30, παρ’ όλο που υπάρχουν πληροφορίες ότι στεγάστηκε εκεί μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ήταν μονοθέσιο εξατάξιο σχολείο, το οποίο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο αλλά και ίσως μετά και τον εμφύλιο πόλεμο του 1946 – 1949, λειτούργησε και σαν ημερήσιο και σαν νυκτερινό σχολείο, για να δώσει και στα μεγαλύτερα παιδιά που εργάζονταν ήδη την ευκαιρία να το τελειώσουν!

Τότε είχε δασκάλα κάποια κυρία Κατερίνα από την ευρύτερη περιοχή. Αυτό το σχολείο λειτούργησε έως και το διδακτικό έτος 1961 – 1962, με δάσκαλο πλέον τον συγχωριανό μας Νικόλαο Πούρη.

Το παλιό δημοτικό σχολείο

Το παλιό δημοτικό σχολείο