Εκκλησίες - Kοίλι Ευβοίας

Τα τελευταία νέα

  • Πανηγύρι Προφήτη Ηλία 2019
    23 Αυγούστου 2019

  • Εθελοντική εκστρατεία Let's do it Greece, στις 26/04
    20 Απριλίου 2015

    Την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 όλοι μαζί, απ' όπου βρισκόμαστε μπορούμε να βοηθήσουμε καθαρίζοντας έναν χώρο, έναν δρόμο ή μια αμουδιά, ομορφαίνοντας μια πλατεία, ή κάνοντας οτιδήποτε θα βοηθήσει τον τόπο μας να γίνει πιο ανθρώπινος!

  • Πανηγύρι προφήτη Ηλία στο Κοίλι
    15 Ιουλίου 2014

    Ο σύλλογος Κοιλίου έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στο πανηγύρι του προφήτη Ηλία, στην πλατεία του χωριού! Αυτό το Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014, στις 21:00!

Εκκλησίες

Αν και μικρό σε μέγεθος και με πολύ λίγους κατοίκους, το Κοίλι έχει πολλές εκκλησίες μέσα στο χωριό ή λίγο πιο έξω από αυτό.

Άγιος Νικόλαος

Ο άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα στα Πάταρα. Έγινε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας. Από τη θέση αυτή βοήθησε το λαό του σε πολλά οικονομικά και πνευματικά προβλήματα. Έκανε πολλά θαύματα και συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Το έτος 330 παρέδωσε εν ειρήνη την αγία του ψυχή. Είναι ο προστάτης κατεξοχήν των ναυτικών.

Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. O ναός επεκτάθηκε από το 1947 έως τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50 με τη βοήθεια των ερειπίων του πύργου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Ο ναός από τότε που πρωτοκτίστηκε, είναι το καθολικό του χωριού.

Ο 'Αγιος Νικόλαος

Ο 'Αγιος Νικόλαος

 

Τα Εισόδια της Παναγίας

Όταν η Θεοτόκος ήταν τριών χρονών, την πήγαν οι γονείς της στο ναό του Σολομώντος και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Στα Άγια των Άγίων του Ναού η Παναγία έμεινε δώδεκα ολόκληρα χρόνια, τρεφόμενη από άγγελο Κυρίου και δεχόμενη θείες αποκαλύψεις.

Το εκκλησάκι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στο Κοίλι, δίπλα στην πλατεία και πολύ κοντά στην μεγάλη εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

 

Τα εισόδια της Παναγίας

Τα εισόδια της Παναγίας

 

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν γιός του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, καρπός πολλής προσευχής των ευσεβών γονιών του. Όταν μεγάλωσε πήγε στην έρημο της Ιουδαίας και έζησε εκεί μέχρι 30 χρονών, κηρύσσοντας στα πλήθη λέγοντας: “Μετανοείτε, ήγγικε η βασιλεία των ουρανών”.  Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τον Ηρώδη, επειδή τον ήλεγχε για τις πράξεις του. Τον αποκεφάλισε στο συμπόσιο των γενεθλίων του, όταν του το ζήτησε η Σαλώμη. Το λείψανό του το πήραν οι μαθητές του και το έθαψαν.

Ο ναός του Άγιου Ιωάννη του Πρόδρομου βρίσκεται στον χώρο του νεκροταφείου του χωριού. Γιόρταζε στις 29 Αυγούστου που είναι η “Μνήμη αποτομής τιμίς κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστού”. Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του ιερεός Δημητρίου, γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου, “Γενέθλιον του Ιωάννου του Προδρόμου”.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

 

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

O Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν μεγάλος πατέρας και διδάσκαλος της εκκλησίας ( περίπου 344-407). Γεννήθηκε στην Αντιόχεια από τον Σεκούνδο και την Ανθούσα. Σπούδασε πολλές επιστήμες κοντά στο ρήτορα Λιβάνιο και στο φιλόσοφο Ανδραγάθιο. Είχε πύρινο ζήλο, ευγλωττία στα κηρύγματα, απέραντη φιλανθρωπία. Πρεσβύτερος στην Αντιόχεια, το 397 χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος  στην Κωνσταντινούπολη. Αναδιοργάνωσε την εκκλησία, έκανε κάθαρση του κλήρου, ανέπτυξε τον ηθικό βίο, ήλεγξε τις παρανομίες των κρατούντων, συνέγραψε μέγα πλήθος έργων και τη θεία λειτουργία. Η βασίλισσα Ευδοξία τον εξόρισε όπου μετά από πολλές κακουχίες εκοιμήθη στα Κόμανα το έτος 407.

Γιορτάζει στις 13 Νοεμβρίου, του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και μητρός αυτού Ανθούσης και στις 27 Ιανουαρίου, της Ανακομιδής λειψάνων Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Το εκκλησάκι, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στο Κοίλι σε ένα ύψωμα. Είναι ορατό από τα περισσότερα σπίτια του χωριού, δεν υπάρχουν όμως κτίσματα κοντά του. Ο ναός λειτουργούσε σαν το καθολικό του Κοιλίου την περίοδο που επέκτειναν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου (1947 – 1950+).

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

 

Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης

Ο Όσιος Ιωάννης ο καλυβίτης, έζησε στα μέσα του 5ου αιώνος. Ήταν γιός του Ευτροπίου και της Θεοδώρας. Έγινε μοναχός στη μονή των Ακοιμήτων. Αργότερα γύρισε σπίτι του και οι γονείς του, που δεν τον γνώρισαν του έχτισαν μία καλύβα στο περιβόλι του σπιτιού. Ο Ιωάννης, αφού τους έφερε στην πίστη, πέθανε την ημέρα που αποκάλυψε στους γονείς του ότι ήταν ο γιός τους

Το εκκλησάκι του Όσιου Ιωάννη του Καλυβίτη γιόρταζε στις 15 Ιανουαρίου.

Για άγνωστη αιτία κάηκε πολύ παλιά. Παλιότερα, υπήρχαν στο σημείο τα εξωτερικά τείχη, ύψους περίπου 1 μέτρου. Πάνω στα θεμέλια αυτά με την βοήθεια του παπά Δημήτρη (του σημερινού παπά του χωριού μας) και την παραχώρηση εκ μέρους του σημερινού Δεσπότη “Καρυστίας & Σκύρου”, Σεραφείμ, στα μέσα της δεκαετίας του 80 και με την ενίσχυση με 30.000 δραχμές του υπουργείου πολιτισμού, ο σύλλογος έκτισε στη θέση αυτή γραφείο και ιατρείο.

Τώρα πια έχει απομείνει μόνο το εικόνισμα και ένα καντηλάκι.

Εδώ βρισκόταν παλιότερα η εκκλησία του Όσιου Ιωάννη του Καλυβίτη

Εδώ βρισκόταν παλιότερα η εκκλησία του Όσιου Ιωάννη του Καλυβίτη

 

Προφήτης Ηλίας

Ο προφήτης Ηλίας καταγόταν από τη Θέσβη, γι’ αυτό ονομάστηκε Θεσβίτης. Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ. Ο Ηλίας είναι ο προφήτης που ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό και στάθηκε δίπλα στο Χριστό κατά τη μεταμόρφωση.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται σε λόφο κοντά στο χωριό, είναι όμως αρκετά απομακρυσμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.

Στο βάθος διακρίνονται τα Κοτύλαια όρη.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία